Ihmisten kyky -tai paremminkin sen puute- seisoa kauppojen kassajonoissa heijastelee tätä aikaa. Kaiken odotetaan tapahtuvan liukuhihna-yhteiskunnan lailla vaivattomasti ja pian. Koin sen omakohtaisesti viime kesänä, kun jouduin turvautumaan väliaikaisesti rollaattoriin, jotta pystyin olemaan liikkeellä. Yllätyin, että kauppajonossa ei ymmärrystä irronnut: ihmiset kiilasivat niskaan kiinni ja elekieli sanoi "Mee jo siitä edestä!". Usein kuulee marmatusta myös kassojen vähyydestä, vaikka mielestäni ei jonoa ole nimeksikään.

Monen monituista vuotta takaperin odottaminen oli osa elämää. Odotettiin kirjeitä rakkaalta rintamalta. Odotettiin ystävien tapaamisia, joissa kerrottiin omat ja muiden kuulumiset ja mehevimmät juorut. Odotettiin päivää jolloin hevoset valjastettiin ja lähdettiin ostoksille. Odotettiin jopa suutaria, jotta saatiin kaikille lapsille kengät talveksi. Kun pitkän piinan jälkeen saavutti vihdoin odottamansa, syvän tyydytyksen tunne kantoi kauas.


Odottaminen on tarpeellinen elämäntaito. Sen luomaa epämiellyttävää olotilaa on tärkeä oppia sietämään. Kukaan ei pysty elämään elämäänsä läpi ilman odotusta vaativia tilanteita, vaikka liukuhihna-yhteiskuntamme tekeekin parhaansa kaikenlaisen odottelun kitkemiseksi. Olen huolissani etenkin nuoremmasta sukupolvesta, joka on kasvanut somen, nopeasti uudistuvan tietotekniikan sekä ylitsevuotavan tietotulvan parissa, sillä siinä maailmassa - meidän maailmassamme- ei odoteta.


Tietotekniikan räjähdysmäisen kehittymisen myötä ovat elämän tahti ja vaatimukset kasvaneet. Päätä huimaava nopeus on nykyaikaa: Netistä löytyvät hyvin iisisti kaikki mahdollinen tieto, mitä ihminen voi tarvita. Älypuhelin iholla mahdollistaa huippuhelpon tiedonhankinnan ja sen tarkistamisen. "Ostokset nyt helposti ja nopeasti nettisivujemme kautta, supernopea toimitus!" Kaupat ovat auki sunnuntaisin ja myöhälle iltaan. Kaikki maailman elokuvat ovat muutaman painalluksen päässä. Skype-keskustelu on helposti käytävissä missä ja milloin vain.


Ihmisen tulisi olla aina auki. Jos et vastaa puhelimeesi tai sähköpostiisi tarpeeksi nopeasti, saat kysymys- ja ihmettelyryöpyn ja sinun oletetaan selittävän, miksi näin pääsi käymään. Monenlaista viihdettä on tarjolla tilanteeseen kuin tilanteeseen. Bussia odotellessa kuunnellaan lempimusaa tai chattaillaan- mitä tahansa muuta kuin vain odotetaan kärsivällisesti. Nopea, välitön tyydytys on aina saatavilla.


Facebookin valloitettua nettimaailman, jakaannuimme kahtia: ne jotka lähtivät siihen mukaan ja ne jotka eivät periaatteesta lähteneet eivätkä ole vieläkään lähteneet. Kylmä tosiasia tuntuu kuitenkin olevan, että jos et ole facessa tai twitterissä tai muussa vastaavassa, et ole olemassa. Netissä tapahtuu sosiaalisten suhteiden ylläpito keskusteluineen ja kutsuineen. Julkisuuden henkilöiden ja yritysten kohdalla näkyminen netissä on elintärkeää, sillä se todentaa heidän olemassaolonsa ja tarjoaa tietoa kuluttajille.


Itse olin someen liittymisessä myöhäisheränneiden joukossa, niinkuin kaikissa teknisissä uudistuksissa. Otan osaa muodissa oleviin asioihin aina noin vuoden myöhässä, kun kuumin villitys on jo mennyt ohi. Pientä kapinahenkeä nykyajan kotkotuksia vastaan se taitaa olla. Niinkuin sekin, että olen halunnut pitää itselläni ns.näppäinpuhelimen, jollaisen sain vielä hankittua itselleni "tiskin alta" vuosi sitten. Olen halunnut pitää puhelimen puhelimena ja tietokoneen tietokoneena. Tosin minua hieman nolottaa näpytellä nokialaistani julkisilla paikoilla, kun ympärillä hiplataan älypuhelimia.


Kaikista vaikeat ja tasapainoa keikuttavia odotuksia ovat omaan tai läheisten terveyteen liittyvät odotukset: koepalan tulokset, sokerirasituskokeen tulokset, vatsalaukun tähystyksen tulokset. Nämä odotukset vievät ihmisen usein suurien kysymysten äärelle, saavat hetkellisesti tuntemaan elämän arvaamattomuuden ja rajallisuuden. Odottaminen arkipäiväisissä asioissa saa parhaimmillaan meidät rikkomaan turhia tapojamme ja löytämään uusia, antoisia asioita elämäämme. Odottaminen kuuluu elämään ja sen sietäminen kantaa niin vähäpätöisempien kuin äärimmäisen merkityksellistenkin hetkien yli. 

 

 

 

 

 

KELLO.jpg